петък, 13 юни 2014 г.

ДИЕТАТА НА МАЙКАТА ПРОМЕНЯ ДНК НА ПОКОЛЕНИЕТО



В ДНК на новороденото могат да бъдат открити специфични промени, които показват начина на хранене на майката още по време на зачеването.

Съгласно публикация в списанието Nature Communications храненето на майката около времето на зачеването може да повлияе някои регулаторни области от ДНК на детето и то още по време на неговото развитие в утробата. Изследването е направено върху жени от Западна Африка (Гамбия) и техните деца.

Времето в страните от Западна Африка се разделя на два точно обособени периода – дъждовен и сух. Тези два периода разделят много точно диетата и начина на хранене на хората в тези страни. Това е така, защото тези хора се хранят с продукти директно от природата (не пазаруват от супермаркета). Затова хранителните продукти, които консумират по време на тези два периода, са различни. Учени от лондонския Институт по хигиена и тропическа медицина са изследвали как различният начин на хранене се отразява върху ДНК на децата, заченати в единия или другия период. Тези учени изследвали ДНК от кръвта на майките, както и тази на новородените, като търсели специфични промени в метилирането на ДНК.

Метилирането е специфична химическа промяна в молекулата на ДНК, която води до промяна в работата на гените и съответно променя живота на организмите. Знае се, че някои храни могат да предизвикат повишено метилиране на ДНК. Първоначално учените смятали, че метилирането на ДНК се случва случайно и на разнообразни места в ДНК. Доказало се, че тези промените се осъществяват в специфични „горещи“ области от молекулата на ДНК. Нещо повече, оказало се, че нивото на ДНК метилиране се повлиява много точно от начина на хранене на майките. Това ниво на ДНК метилиране се предава на новородените деца, т.е. те го унаследяват. Но това означава унаследяване и на начина, по който гените работят в децата, което се получава вследствие на типа храна, която майките са поемали. В това изследване се доказва, че за нивото на метилиране на ДНК важно е количеството поети хомоцистеин, фолат и витамини от групата В.

Знае се, че промени в профила на метилиране на ДНК могат да доведат до развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания. От тези изследвания излиза, че хранителната диета на жените е важна за бъдещите деца, но не само по време на тяхната бременност, а и преди и по време на зачеването. Времето за започване и спазване на диета не са съвсем точно определени в това изследване. Смята се, че е важно времето, обхващащо две седмици преди зачеването до два-три дни след него.

Очакваме бъдещите изследвания, които да покажат кога, колко и какви добавки са подходящи за бременните и техните деца.

http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_2.html доц. д-р Георги Милошев
Специалности:
Молекулярна биология и генетика, Епигенетика, Генотоксикология, Екогенотоксикология, Нутригеномика и Епигеномика, Генетика и Епигенетика на асистираната репродукция, Епигенетика на остаряването
Дългогодишен популяризатор на науката в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар