сряда, 10 декември 2014 г.

Джеймс Уотсън продаде Нобеловата си награда



 Защо учен, участващ в разкриването на структурата на ДНК, 

продаде Нобеловия си медал???




Каква е историята?
 
Джеймс Уотсън е добре известен на всички, които подробно са изучавали биология и/или медицина и не само. Той е един от тримата учени, удостоени през 1962 година с Нобелова награда в областта на Физиологията и Медицината за разкриването на структурата на молекулата на ДНК – двойната спирала. Другите двама лауреати - Франсис Крик и Морис Уилкинсън, са вече покойници. 

В момента Уотсън е на 86 години. 
Той е първият жив нобелов лауреат, който продава медала си от Нобеловата награда на търг. Медалът на Франсис Крик също бе продаден на аукцион, но това стана през 2013, девет години след неговата смърт.

Защо Уотсън продава своя Нобелов медал приживе?

Според неговите собствени думи той предлага медала на аукцион в „Кристис“, Ню Йорк, защото е отхвърлен от научната общност и защото се нуждае от пари.


Така ли е наистина?

Джеймс Уотсън е противоречива и ексцентрична личност и никой не би могъл да оспори това, дори и неговите най-близки приятели. Въпреки, че винаги е бил в светлината на прожекторите на общественото внимание и е заемал много престижни позиции в университети и други научни организации, той неведнъж е правил резки, критични и дразнещи обществеността изказвания. Чашата на търпението, обаче, преля през 2007ма, когато Уотсън заяви пред вестник Сънди Таймс, че хората с черна кожа са с по-ниска интелигентност. За това му расистко изказване той бе „анатемосан“ от повечето научни организации, отстранен от ръководната позиция в Колд Спринг Харбър лабораториите. Бяха му отказани всякакви публични изяви на конференции, конгреси и симпозиуми.

Вероятно това са част от фактите, които са накарали Уотсън да се почувства отритнат от обществото.
Възможно е! 

Но да се чувства толкова беден, че да продава престижната си награда, за която между другото през 1962 г. все пак е получил висок паричен еквивалент, едва ли!? 
Всеки има своя версия на събитията и това е нормално, но за нас като учени в областта на Молекулярната биология продаването на медала не може да остане незабелязанo. Затова и си позволяваме да го коментираме. Нещо повече имаме усещането, че в България международните научни новини минават някак встрани. В българските медии тази новина беше леко и едва забележимо спомената за разлика от световните медии, които вече месец дискутират върху това решение на Д-р Уотсън.

Кой и защо купи медала?

Миналия четвъртък (04.12.2014) на аукциона в „Кристис“ медалът бе закупен от руския милиардер Алишер Усамов за рекордните 4.7 милиона американски долара. В интервю пред руски медии Усамов каза, че е купил медала, за да го върне на Уотсън, който според неговите думи бил един от най-великите биолози в цялата история на човечеството и било срамно учен от такъв ранк да се налага да продава своята престижна награда. Интересен факт е, че когато г-н Усамов научил за намеренията на Уотсън да продаде наградата си на търг, милиардерът предложил да направи дарение на Лабораториите Колд Спринг Харбър с една единствена цел да спре ученият от подобно действие. Уотсън отказал. И продажбата станала факт. 4.7 милиона американски долара – най-високата цена за Нобелов медал досега.

Какво ще прави Джеймс Уотсън с 4.7те милиона долара, които получи за Нобеловия медал?

Още когато пристъпи към продажба на медала от Нобеловата си награда, Уотсън заяви, че заради отстраняването му от всички ръководни постове и научни комисии през 2007 г. той разчитал само на доходите си като учен. Според неговите думи той се нуждаел от пари. Колко тъжно?! Така че едната част от тази огромна сума той ще съхрани за себе си и семейството си. Като извинение прозвучаха думите му, в които той казва, че другата част от парите ще бъдат дадени за благотворителност. Уотсън обяви, че ще дари част от тази сума за развитието на науката, като дари пари на Университета на Чикаго, където е учил като студент, на Университета на Индиана, където е придобил докторска степен и на лабораторията в Кеймбридж, където двамата с Крик са работили съвместно върху разкриването на структурата на ДНК. Освен това Уотсън обяви, че ще похарчи част от сумата и за закупуване на картини на поп-арт художника Дейвид Хокни, на който бил голям почитател.

Нашето мнение

Джеймс Уотсън безспорно е учен с интелект и късмет достатъчни, за да участва в едно от най-великите открития в биологията. След това си откритие и получаването на Нобеловата награда той написа една от най-добрите монографии по молекулярна биология „Молекулярна биология на гена“, участва в промотирането и изпълнението на проекта „Секвениране на човешкия геном“ и ръководи успешно едни от най-престижните научни организации. Това са факти и никой учен не бива да ги отрича.

От друга страна, не можем да се съгласим с ексцентричност, която се изражда в расистки лозунги. Трябва да отбележим, че Уотсън се извини публично за думите си, но  сякаш никой не пожела да го чуе, или се получи „Казана дума, хвърлен камък“! На нас като учени не ни харесва някак си и идеята престижно отличие като Нобелов медал да се продава на търг и то приживе, каквито и да са подбудите. Това е отличие за научни постижения и продажбата му означава отричане и неуважение към постижението, а и към цялата научна общественост, която го е удостоила с него. Жалко, че това е начинът, по който един известен учен се опитва да влезе отново под светлината на прожекторите на научната общност. Едва ли това е правилният път. Но,... „Това има!“, както казва един български биолог, когото цитираме без да сме го питали за неговото съгласие, за което се извиняваме.

А, как Уотсън ще постъпи с парите от медала предстои да видим, ако изобщо до нас достигнат такива новини…..

„Май вече всеки с достатъчно пари може да си купи Нобелова награда…..!“
Написаха международни медии….Тъжно!




http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_2.html доц. д-р Георги Милошев
Специалности:
Молекулярна биология и генетика, Епигенетика, Генотоксикология, Екогенотоксикология, Нутригеномика и Епигеномика, Генетика и Епигенетика на асистираната репродукция, Епигенетика на остаряването
Дългогодишен популяризатор на науката в България.



http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

2 коментара:

  1. when someone knows his abilities, there is no need of any price.....so

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност статията е тенденциозна, цитарите неточни, а Уотсън се е изказал твърде меко.

    ОтговорИзтриване