понеделник, 17 ноември 2014 г.

СВЕЩЕНИЯТ ЛОТОС - СВЕЩЕНИЯТ ЖИВОТ - СВЕЩЕНАТА ДНК  
Цветето Лотос е най-силният символ в източните науки, в будизма, в древна Индия, Египет и Китай. Смята се за свещено растение, което олицетворява  чистота и целомъдрие, плодородие и производителна сила. Той е символ на хармонията и любовта, на чистота и съвършенство. Наричат го още “Цветето на светлината” като израз на взаимодействието между творческите сили на слънчевата и лунната вода.

Интересът на учените към Nelumbo nucifera (свещен лотос) беше продиктуван основно от факта, че това е едно от най-старите растения (датира от преди 7000 хил. години в Азия) и че неговите семена могат да запазят жизнеспособност в продължение на 1300 години. Последното качество прави свещения лотос изключително привлекателен за учените. Това, което изследователите откриха след секвениране на генома на Nelumbo nucifera беше изненадващо и за самите тях. 
Оказва, че геномът на лотоса има много ниска честота на рекомбинация, т.е. ниска честота на спонтанно възникващи мутации за разлика от другите растения. Ниската честота на мутации вероятно крие и тайната на това растение да бъде едно от най-древните растения в целия свят. Нещо повече, това е единственото растение с висока толерантност към различните условия на средата, най-вече влажност. Ниската мутационна честота на генома на лотоса казва много важни неща за стабилността на неговия геном, дава нови насоки на учените към бъдещи изследвания, които са по-целенасочени и интересни, защото в разчетената вече ДНК се търсят отговорите на важни въпроси, свързани с търсенето на лечение на много заболявания, в търсенето на ключа към дълголетие, към здравословно остаряване и високо качество на живот дори на преклонна възраст.

Такива изследвания в сферата на геномиката са масови в последните години и това изобщо не е случайно. Приемат се за нещо нормално, даже задължително в областта на Биомедицината. ДНК, гените, геномът са консервативни понятия и изследванията на ДНК в различни видове дават много полезна информация и за нас хората………
И в човешкия геном и в генома на лотоса молекулата на ДНК е изградена от едни и същи химически съединения и химически елементи – захар, фосфатни групи, елементите въглерод, водород, фосфор, азот и кислород. Еволюцията е съхранила тази молекула, както и процесите върху нея консервативни, непроменени, вероятно заради високия процент производителност, точност и  бързина. И точно тук се крие магията, наречена ЖИВОТ – в тази святост на ДНК.....  
Молекула с мъдрост, история и голямо бъдеще, защото ДНК е наследствеността, хардуерът, който управлява всички организми. Разгадаването на ДНК загадките отваря нови и нови хоризонти пред съвременната Биология и Медицина, и пред нас - учените.


http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

5 коментара:

 1. your blog is amazing..it gives the opportunity to a lot of people to learn new things.. always keep yourselves to yourselves and never give up!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Thanks from the bottom of our hearts for these encouraging words!
   Your feedback for what we do and share from the world of science is very important for us!

   Изтриване
 2. Благодаря! Изключително интересни факти за лотоса.......Не случайно е символ на фините енергии в човешкото тяло, вероятно също толкова устойчиви, непроменими и стабилно предаващи се във времето!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Или пък символ на една много добра симбиоза между биологични системи и фактори на средата.
   Свещена е майката Природа и ние като биолози живвем в този магически свят.

   Изтриване
 3. Благодаря Милена! Твоите статии ме навеждат на мисълта, че Човекът може да познае себе си само ако живее в симбиоза със себе си и тялото си!

  ОтговорИзтриване