сряда, 3 декември 2014 г.

"СИНДРОМЪТ Х" или КАК ДА СПРЕМ СТАРЕЕНЕТО


Остаряването е сложен процес, който плаши всеки един от нас независимо от възрастта. Дефинирането на понятието остаряване е сложно, защото самият процес включва много фактори и компоненти. Крайният резултат, обаче, винаги е намаляване с напредването на възрастта на всички функции  на организма, което в крайна сметка води до смърт.

Когато тези процеси се случват нормално, т.е. проявяват се в късните етапи от живота на всеки един от нас, говорим за „нормален процес на стареене“. Скоростта, силата на проявленията на остаряването върху организма, зависят както от генетичната структура, така и от начина на живот. Няма строго определени гени, чиито продукти да водят до забавяне на стареенето и колкото и да се спекулира по този въпрос, все още еликсирът на дълголетието не е открит. В противен случай откривателите му щяха вече да са Нобелови лауреати. Но е вярно, че в тази сфера са работи много. Търсят се дълбоките молекулярно-биологични механизми, които дирижират остаряването на клетките и тъканите. 

И ДА, основната цел е да се открият онези механизми, процеси и гени, които биха могли да доведат до забавяне на стареенето.

Неслучайно, когато през 2013 г. бе открит много интересен случай на спиране на процеса на остаряване при американско момиче, научната общност настръхна. Става дума за момиче, регистрирано като неостаряващ организъм. Това е един-единствен регистриран досега случай на нашата планета. Растежът на клетките, органите и умственото развитие на детето са започнали да се забавят още в началните детски години, около 4-5 годишна възраст. Накрая се е стигнало до окончателно спиране на клетъчния растеж. „Детето“ на 20 години не е можело да ходи, хранело се със системи, защото храносмилателната му система била недоразвита. Не говорело, изразявало чувствата си чрез мимики и звуци. Комуникацията му с околния свят през целия му живот била на много елементарно ниво. За отглеждането му се изисквали специални грижи. И като се има предвид, че тук не става дума за умствено изоставане в развитието, каквито синдроми има описани много, а по-скоро за цялостно спиране на нормалното стареене на клетките и на организма още в ранна детска възраст, то не е случаен интересът на учените към този случай и тяхното учудване. Те смятат, че това е единственият такъв случай в света и наричат заболяването „Синдром Х“.

Благодарение на добрата дарителска воля на родителите на това „дете“ кръвни проби са предадени за анализ в Американските Здравни Институти. Учените вярват, че разчитането на човешкия геном и натрупаните до момента данни за процесите на остаряване и факторите, които го управляват, ще помогнат да се разкрият онези изменения и мутации в ДНК на това "дете", които са довели до този необичен феномен.

Най-смелите предположения са, че откриването на гените, в които са разположени тези мутации, може да бъде първата стъпка към откриването на еликсира за вечната младост. Очаквания, каквито има и след разчитането на генома на лотоса.

Всички сме в очакване!


http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

2 коментара:

 1. Или пък този невероятен "Синдром Х" е доказателство, че елексир на вечната младост просто НЯМА. Няма статично състояние, бутон "ще остана млада" , а естествен процес на промяна в клетките, който хората наричаме стареене. А бихме могли да променим гледната точка и да го наричаме "Живеене"! :)
  Благодаря от сърце за публикацията!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Коментарът ви е точно това, което и ние се опитваме като учени да представим на хората.
   Стареенето е естествена изява на нашата физиология и отговор на ДНК, клетките, тъканите, органите и системите в човешкото тяло към сигналите от околната среда.
   Познавайки тези влияния и това, до което водят в биологичните системи, е път към контролиране на условията на средата, така че да живеем и остаряваме здравословно.
   Благодарим от сърце за коментара!

   Изтриване