петък, 20 юни 2014 г.

ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ И РАЗМИСЪЛ ЗА ХРАНА




НИЕ СМЕ ТОВА, С КОЕТО СЕ ХРАНИМ
Рано или късно всеки се замисля за това как храната влияе върху нас и нашите гени. ХРАНАТА, всъщност нейните активни съставки, оставят отпечатъци върху ДНК. Така влияят върху нашите гени и гените на нашите деца. Неслучайно се изследва как диетата на майката влияе върху бъдещите поколения. Сега това е много гореща тема не само за учените, но и за жените, които са майки или ще бъдат такива. Разбира се, това вълнува и техните роднини и приятели. Трябва да си дадем сметка, че диетата и вида на храната влияят не само върху нашия метаболизъм, но дори и върху начина, по който работят гените. А начинът по който работят гените, определя не само нас, а и това, което предаваме на нашите деца, предразположеността към заболявания, алергии, че дори и някои психологически черти.
Нека да дадем пример. Знае се, че метилирането на ДНК умълчава гените. Научни данни показват, че туморните клетки имат ниски нива на ДНК метилиране, което обяснява глобалното високо ниво на генна активност у тези клетки.

Между начина на хранене и рака, въпреки че все още не е изяснена напълно, съществува връзка, която е обект на сериозни изследвания. Наскоро бе създаден EPICЕвропейски научен консорциум, чиято цел е именно тази, да търси връзката между храната и рака. Задачите на този грандиозен проект са да се изследва как начинът на живот, хранaта, диетата, спортната активност и стрес влияят върху честотата на появата на рак и различни хронични заболявания. Изследването е планирано да бъде проведено за 15 години върху голяма група хора - половин милион човека. Групата на изследваните е много широко представена - десет различни европейски държави. Основно се търси връзка между храната и появата, и развитието на туморни заболявания.
Всички тези усилия не са напразни и още по-малко случайни. В резултат на изследвания върху хора и животни са натрупани данни, които подсказват връзка между храната и заболяванията. Създаден голям списък с разнообразни храни и хранителни съставки (от алкохол до цинка), за  които е доказано, че влияят върху ДНК метилирането и оттам върху появата и развитието на различни болести. Диети, бедни на ФОЛИЕВА киселина, например, водят до понижаване нивата на метилиране на ДНК и до проява на различни заболявания като рак на главата или шията, рак на стомаха.

Какво представлява ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА?
Фолиевата киселина не се произвежда естествено в организма. Нейната биологична активност се проявява едва след като бъде метаболизирана в тялото (основно в черния дроб) до Витамин В9 (фолат).
Фолиевата киселина има важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), участва и в процесите на клетъчното делене. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Консумацията на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето. Оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка. Това, че човешкото тяло не може само да произвежда фолат, налага тялото да се снабдява с него чрез храната.
Така се осъществява сложната връзка  
ХРАНА – ДНК – активност на гените.
Повече за това как фолиевата киселина влияе върху ДНК можете да проечете в края на поста под черта!
 
Така че, ако смятате, че за вас е важно как храната влияе върху работата на вашите гени, важно е  да се храните с храни, които осигуряват на тялото ви тези необходими за метилиране на ДНК хранителни съставки.

А кои са те?
На първо място това са зеленолистните зеленчуци (зеле, спанак, броколи, брюкселско зеле,зелена салата, салата айсберг и др.). След тях следват бобените храни, слънчогледовите семки, черният дроб, пълнозърнестият хляб, ядките. Всички те са известни с богатото си съдържание на фолиева киселина. Само зеленолистните зеленчуци са над 1000 различни вида, така че имаме избор.
За да подобрим нивата на метионин в нашето тяло, е добре да консумираме спанак, чесън и сирене тофу. А ако предпочитаме нещо невегетарианско, може спокойно да се обърнем към пилешкото и телешко месо, както и към рибата. Всички те са добре известни източници на метионин. Рибата в допълнение е богата и на Витамин В12, така че „Добър Апетит!“. Като алтернатива на рибата може да насочим погледа си и към млякото, червеното месо и черния дроб.

Не звучи сложна и далеч не невъзможна мисията, наречена балансирано и здравословно хранене, което хем е вкусно и приятно, хем влияе ползотворно върху нашите гени. Нали?

ХРАНА за РАЗМИСЪЛ и БЛАГОДЕНСТВИЕ! НАЗДРАВЕ!

И все пак метилирането на ДНК не е толкова еднозначно, изобщо в клетката нещата никога не са само черно и бяло. В зависимост от това кои гени ще бъдат метилирани, това може, както да предпази организма от развитие на рак, така и (при предозиране) да доведе до начало на други заболявания. Например, хората, които страдат от епилепсия, трябва да внимават с фолиевата киселина, тъй като високите нива на метилиране в ДНК могат да доведат до повишена реактивност на мозъка и до увеличаване честотата на припадъци. Затова не бива да злоупотребяваме с фолиевата киселина и храните, които са богати на нея. Особено внимателни трябва да бъдем, когато фолиева киселина се взима от бременни. Точните количества са изключително важни!

Накратко, това, с което се храним, въздейства върху нашите гени и ако гледаме да сме достатъчно информирани и любопитни, можем по възможно най-елегантен начин да си доставим и здраве, и наслада, с храната, която ежедневно приготвяме и приемаме.

 _________________________________________________________________________________
Как ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА влияе върху ДНК?
Съществува много сложен и добре контролиран механизъм на метаболизиране на фолиевата киселина в тялото на човека. В този цикъл са включени Витамин В6 и В12. Заедно с фолата те участват в контролиране нивата на хомоцистеин в организма и неговото превръщане в метионин. Метионинът, от своя страна, е основен източник на метилови групи, които могат да се свързват с определи участъци от ДНК, което води до тяхното метилиране и в най-общия случай до умълчаване на гените, разположени в тези райони. С други думи, фолатът, метионинът, хомоцистеинът, витамините В6 и В12, както и цинкът (основна транспортна молекула в цикъла на метаболизиране на фолата) са  водещите молекули, които вземат активно участие в процесите на ДНК метилиране. 

http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар