четвъртък, 3 юли 2014 г.

ЕПИГЕНЕТИКА И АРТ




ДА БЪДЕШ РАЗЛИЧЕН

Артистично е да се опитваме да търсим в нас и във всичко около нас нещо различно, уникално и ефектно.

Артистично е да бъдем различни. 

АРТ – три букви, значещи много. АРТ – различен, АРТ- интересен, АРТ – провокиращ и т.н. Различен, но не различен в лош смисъл, а различен в онзи така привлекателен и обаятелен смисъл, който те кара да възприемаш света около себе си по-задълбочено, с много мисъл, чувство и разбиране.

Почти всяка от седем двойки по света има репродуктивни проблеми и въпреки че за всяка трета от тях причините за тези проблеми са неизвестни, тези двойки прибягват до методите за асистираната репродукция (АRТ – assisted reproductive technologies). АРТ съкращението означава точно това - техники за асистирана репродукция. Технологии, които са помогнали на толкова много двойки да имат най-важното нещо в живота си - ДЕТЕ.

Интересът към тази тема беше продиктуван от нашия опит в областта на епигенетиката. Отдавна работим по проблеми, които касаят все още неразрешени въпроси от сферата на епигенетиката, преподаваме на студенти, на млади и интелигентни хора, на ученици, изобщо отворени сме към всички хора, които се интересуват. Пишем научно-популярни статии в различни списания и се гордеем, че на местна почва правим един малък, но много смислен “break-through”. Показваме на хората, че начинът, по който живеем, повлиява нас, нашите деца и правнуци. В тази връзка след покана от водещи ин-витро центрове в България да изнесем лекция на тема Епигенетика и АРТ на организиран от тях симпозиум, екипът ни се изправи пред едно голямо предизвикателство. Нашите проучвания показаха, че темата е много сериозна и стотици хиляди хора се интересуват от нея. Има над 200 000 блога в мрежата, които засягат този въпрос. И това не е случайно!

Епигенетиката е наука за механизмите на предаване на генетична информация без това да засяга промени в ДНК. Звучи езотерично и много мистично, но е факт. Генетиката и Епигенетиката (epi- над и genetics - генетика) работят заедно и така определят кои гени ще работят и кои не, как ще работят и колко. Целият контрол на генома се осъществява от епигенетични механизми в клетките. Най-общо, това се модификации на ДНК и протеините, които я организират. Модификации, които зависят от начина на хранене, физическата активност, изобщо от начина на живот, но не само нашия, а и от този на нашите прадеди. Страшничко, нали…

В тази връзка е важно да знаем, че при образуването на половите клетки епигенетиката на бащиния и майчиния геном се променя. Половите клетки (сперматозоиди и яйцеклетки) претърпяват развитие. След много трансформации в епигенома, крайният резултат трябва да наподобява този на изходните организми, иначе няма да има епигенетична наследственост. По време на оплождането и ранното ембрионално развитие този профил търпи промени отново и от това зависи в бъдещото дете кои черти ще преобладават, т.е. каква сложна смес от чертите на двамата родители ще се получи. Майката повлиява този процес в голяма степен. Начинът й на хранене преди и по време на бременността определя епигенетиката на плода. Първото съобщение на блога беше посветено на това. А това, с какво трябва да се храни една бъдеща майка, е очертано във втората ни публикация. Дано намерите, това, което ви интересува.

Развитието на плода в майчината утроба поема сигналите от околната среда чрез майката. Ето защо, когато се говори за епигенетика и асистирана репродукция, трябва да сме наясно, че всички манипулации, които се извършват през периода на подготовка, ин-витро оплождане и трансфер на ембриона/ите обратно към майката, няма как да не повлияят епигенетиката на детето. В тази област в момента се правят много проучвания. Процесите са много сложни и все още няма еднозначно становище как това се случва и какви са последствията за бъдещите поколения. Някои автори споменават за намалени размери на родените деца чрез АРТ, други – отхвърлят тези твърдения. Във всеки случай, АРТ децата са най-голямото щастие за техните родители, както и всички останали деца, заченати по естествен начин.

Това което ние искаме да подчертаем с това съобщение е, че бъдещите родители трябва да знаят, че начинът им на живот влияе върху епигенетиката на половите клетки, влияе върху оплождането и върху развитието на плода, независимо дали децата са заченати естествено или чрез АРТ. И колкото повече хора разберат това, толкова повече здрави деца ще има по света. А децата ни заслужават едно истински добро ЕПИГЕНЕТИЧНО начало, една истински добра генетична и епигенетична основа, предадена им от техните родители, за да могат успешно да се справят с предизвикателствата на съвременния свят.

Нека бъдем различни, нека мислим епигенетично!


http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

1 коментар:

  1. Много вдъхновяваща статия! Аз подкрепям мнението и мисля, че наистина е точно така и всичко зависи от нас родителите.

    ОтговорИзтриване