четвъртък, 20 август 2015 г.

НЕАНДЕРТАЛСКИЯТ ГЕНОМ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАШЕПВА



Живеем в интересни времена. От една страна не минава месец без в космоса да се открие нова планета, все по-близка по размери и отстояние от звездата си и вероятно с условия за живот подобни на земните. От друга страна, секвенирането на неандерталски геноми, а и на други първобитни хора, живели по същото време, продължава. 


И търсенето на близки по условия до Земята планети, и изучаването на архаични геноми по същество са насочени към една цел: да разберем кои сме ние и каква е била, и каква ще бъде нашата съдба.

Какво още може да каже ДНК на неандерталеца за нас?

Едно много интересно сравнение между неандерталски геноми с геномите на 28 000 пациенти с различни заболявания показва, че ДНК, която сме унаследили от неандерталците, води до предразположение към остеопороза и заболявания, свързани със съсирването на кръвта. Други унаследени от неандерталците генни варианти определят заболявания като депресия, затлъстяване и кожни заболявания. Има и няколко генни варианта, които определят качествата на нашата имунна система и които също сме получили от неандерталците.
Когато Homo sapiens е дошъл в Европа, той се е сблъскал с нови антигени. За реакция към тях е трябвало производство на антитела от съвсем нови варианти на гените, отговорни за тяхното производство? Разбира се, че по-лесно е такива варианти да се заемат от неандерталците, които отдавна вече живеят тук и следователно ги притежават, вместо да разчитаме на стотици хиляди години еволюция. Между гените, които сме унаследили по този начин от неандерталците, са и гените за така наречените Toll-like рецептори, които разпознават патогени и предизвикват бърз имунен отговор. Следователно тези от нас, които притежават генни варианти за „неандерталски“ Toll-like рецептори, реагират по-силно и бързо на патогени. Засега не знаем дали това е предимство или недостатък. Вероятно зависи от конкретната ситуация. Има обаче и други генни варианти на неандерталеца у нас, водещи до двойствен ефект. Така, например, генни варианти от неандерталеца намаляват възможност за развитие в стомаха на Helicobacter pylori и следователно по-малка вероятност за развитие на язва, но едновременно с това предразполагат към повече алергии.

Работата по сравняване на геномите продължава и никой не знае докъде ще стигнем, но със сигурност научаваме повече за това кои сме ние.

Един от последните анализи показва, че неандерталците са ни предали варианти на гени, които спомагат за намаляване на загубата на телесна топлина и са отговорни за това косата ни да е по-плътна.
Какво еволюционно предимство дават тези варианти е друг въпрос.



http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_2.html доц. д-р Георги Милошев
Специалности:
Молекулярна биология и генетика, Епигенетика, Генотоксикология, Екогенотоксикология, Нутригеномика и Епигеномика, Генетика и Епигенетика на асистираната репродукция, Епигенетика на остаряването
Дългогодишен популяризатор на науката в България.

1 коментар: