В броя си от септември 2014 г. Списание 8 публикува очерк със заглавие
„Разрешени Е-та увреждат ДНК”. Той беше посветен на резултатите от наскоро приключило научно изследване върху влиянието на някои хранители добавки, означавани с Е номер, извършено от екипа ни
(Лабораторията по молекулярна генетика към Институт по молекулярна биология към БАН)
с ръководител доц. Георги Милошев.
Прилагайки иновативен метод, установихме,
че 6 добавки в храните, означавани с Е,
увреждат ДНК. Дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от рак и други заболявания.
Това са три оцветителя - еритрозин (Е127), индиго
кармин (Е132) и фаст грийн (E143); консервантът - натриев
нитрит (E
250) и 4-аминоантипирин (4ААР) - с
широко приложение във фармацевтичната промишленост.
Основното следствие от уврежданията в ДНК е, че те могат да предизвикат рак.
Изследването показа, че опасността остава
дори при намаляване на дозата на тестваните Е-та.
Категорични
сме, че за да няма увреждане в ДНК и
съответно риск от рак, въпросните 6 Е-та трябва да са в концентрации от 10, 100 и дори 1000 пъти по-малки от сега
нормативно разрешените.
Няма коментари:
Публикуване на коментар